De begeleiding van de ouders tijdens de eerste 1.000 dagen
De bewustwording rond voedingskwesties is van vitaal belang vanaf de verwekking. De diëtist, maar bijvoorbeeld ook de gynaecoloog, moet de aanstaande mama informeren over de risico’s van ondervoeding tijdens de zwangerschap en na de geboorte. Net zoals er een erfelijke aanleg bestaat voor overgewicht, bestaat die ook voor eetpatronen.
Visuele tools vormen een prima communicatiemiddel om zowel ouders als kinderen te informeren. Het zien van de hoeveelheid suiker in een frisdrank zegt veel meer dan alleen maar de informatie op het etiket lezen.
ONE biedt voor elke leeftijdscategorie zakboekjes aan met de voedingsbehoeften van kinderen. Het is wel van belang dat de voeding binnen een breder kader bekeken wordt, dan enkel de maaltijden. In welke omstandigheden wordt er gegeten? Heeft het kind een zittend gedrag? Wat is de rol van beeldschermen bij dit gedrag in de gezinscontext?
De diëtist vervult bij het jonge kind en zijn ouders vooral een begeleidende rol, zonder oordeel te vellen. Een probleem met voeding kan ook een teken zijn van sensorische dysoraliteit. Dat komt vaker voor dan men denkt en vraagt een specifieke aanpak. Daarbij voorziet men – zoals wel vaker – een multidisciplinaire aanpak van het overgewicht.