VIDEO | Ann Parmentier & Jo Mons
Aandachtspunten voor de diëtist bij het laag FODMAP-dieet
Het laag FODMAP-dagboek

Aangeboden tool

Het laag FODMAP-dagboek

In hun praktijk gebruiken Ann en Jo een document dat patiënten een duidelijker inzicht geeft in hun triggers tijdens de eliminatiefase. Jij kan deze tool nu ook gebruiken!

Download Het laag FODMAP-dagboek
ONTDEK DE TOOLS

EXPERTEN ANN PARMENTIER EN JO MONS OVER HET LAAG FODMAP-DIEET

Het laag FODMAP-dieet is een dieet dat mensen met het prikkelbaredarmsyndroom helpt om hun klachten te verlagen.
Voluit staat het voor Fermenteerbare Oligosachariden (fructanen en galacto-oligoschariden), Disachariden (lactose), Monosachariden (fructose) en (‘And’ in het Engels) Polyolen (sorbitol, mannitol, maltitiol, xylitol en isomalt) en werd ontwikkeld aan een Australische universiteit.

Het dieet – waarbij bepaalde voedingsstoffen (de FODMAP’s) worden beperkt – gebeurt in drie fases: de eliminatiefase, de herintroductiefase en de stabilisatiefase. Bij dit dieet is het belangrijk om begeleiding te krijgen van een diëtist en samen te gaan uitzoeken welke FODMAP-triggers de klachten veroorzaken. En in deze zoektocht is ondersteuning van een diëtist vaak aangewezen.

Deel met een collega

Over Ann Parmentier: Ann Parmentier was lange tijd actief in een totaal andere sector. Zo behaalde ze het diploma T.E.W. (optie Technische Bedrijfskunde) en werkte lange tijd als economist-analist-consultant. Ze droomde van een job als diëtist, maar werd van thuis uit toch gestimuleerd om andere paden te bewandelen. Tot ze op een dag besloot om zich om te scholen tot diëtist en zich op haar passie te storten. Tijdens de opleiding leerde ze Jo Mons kennen en samen schreven ze hun Bachelorproef over het laag FODMAP-dieet. Sindsdien bundelen beide dames de krachten en werken ze intensief rond het laag FODMAP-dieet. Samen hebben ze heel wat materialen uitgewerkt rond het laag FODMAP-dieet om patiënten nog gerichter te kunnen helpen. Ann heeft zelf PDS en ervaart zelf – elke dag opnieuw – hoe dit dieet helpt om haar klachten te verlichten. Ze test graag nieuwe producten en heeft een onstilbare honger naar wetenschappelijke informatie over het laag FODMAP-dieet.

Over Jo Mons: Jo Mons behaalde in 1991 het diploma L.O. en Biologie en werkte daarna gedurende een lange tijd in de farmaceutische sector. Vanuit haar achtergrond bleef het knagen om er nog meer mee te doen. Enkele jaren geleden besliste ze dan ook om de opleiding voedings- en dieetleer te volgen. Tijdens de opleiding leerde ze Ann Parmentier kennen en samen schreven ze hun Bachelorproef over het laag FODMAP-dieet. Daarna hebben ze zich allebei verder toegelegd op het laag FODMAP-dieet en hebben ze tal van tools en materialen ontwikkeld om patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom te begeleiden. Ook voor diëtisten zetten ze zich in omdat ze weten hoe belangrijk de begeleidende rol van deze specialist is voor de slaagkans van het laag FODMAP-dieet. Regelmatig organiseren ze dan ook workshops en webinars specifiek voor diëtisten.

Bekijk volgende video

VIDEO | Prof. Christophe Matthys De evoluties binnen de bariatrie of obesitas-chirurgie
VIDEO | Prof. Dr. Danny De Looze De zin en onzin van diëten in de gastro-enterologie
VIDEO | Dr. Marie-Christine Lebrethon et Dr. Julie Fudvoye Het belang van voeding in de eerste 1.000 levensdagen