BARIATRIE, CHARLOTTE DEKEMPENEER

Bariatrische ingreep: dit moet je er als diëtist over weten

Charlotte Dekempeneer is diëtist in het team van professor Van der Schueren aan de obesitaskliniek van UZ Leuven. Hier worden obesitaspatiënten begeleid tijdens hun individuele traject. Begeleiding en een goede opvolging van diëtisten zijn cruciaal bij een bariatrische ingreep, net als een aantal andere zaken. Charlotte vertelt er graag meer over én beantwoordt enkele veelgestelde vragen.

Icon Leestijd 3 min

Opstart voeding na bariatrische ingreep in drie stadia:

  1. Starten met vloeibare, eiwitrijke voeding 

    Innemen van shakes op verschillende tijdstippen. De patiënt evolueert naar drie shakes per dag onderverdeeld in zes halve shakes per voedingsmoment.
  2. Overschakelen naar halfvaste eiwitrijke voeding 

    Na een week kan de patiënt switchen naar halfvaste, maar nog steeds eiwitrijke, voeding.
  3. Tijd voor vaste eiwitrijke voeding

    Met aandacht voor gezonde en gevarieerde voeding volgens de voedingsdriehoek.

5. Welke voedingsstoffen moeten nadien absoluut vermeden worden?

De inname van suikers en vetten moet nadien vermeden worden. Dat geeft, bijvoorbeeld bij patiënten met een bypass, sterke dumpingklachten. Dat zijn klachten die ontstaan wanneer een patiënt met bariatrie te veel eet, te snel eet, drinkt tijdens de maaltijd of veel suiker en vetten eet. De patiënt gaat zweten, voelt zich misselijk of slaperig, moet braken of krijgt last van een klamme huid. De klachten kunnen vroegtijdig optreden (binnen half uur) of laattijdig (na twee uur).

6. Wat doe je als de patiënt last krijgt van dumpingklachten?

De patiënt mag geen cola of druivensuiker innemen. Extra snelle suikers verergeren het proces. Even gaan zitten met de rug tegen de muur of in een zetel (in een hoek van 90°) helpt. Of indien het niet betert: trage koolhydraten eten: denk aan een boterham met diabetesconfituur. Dat is de combinatie van een trage koolhydraat met een snelle suikers. We kiezen voor diabetesconfituur omdat hier geen extra suiker aan toegevoegd is.

7. Hoe belangrijk is het om patiënten te blijven opvolgen?

In het UZ Leuven zien we onze patiënten nog heel regelmatig terug: twee dagen na de ingreep, maar ook twee weken, drie maanden, zes maanden, één jaar en twee jaar erna. Pas na twee jaar laten we de patiënt los binnen de obesitaskliniek. Jaarlijkse of halfjaarlijkse opvolging blijft wel belangrijk. Liefst bij de huisarts met een bloedafname. Ideaal is ook om regelmatig langs de diëtist te gaan. De diëtist kan dan kijken of er nieuwe producten zijn en of er aan het dieet nog iets kan worden aangepast. Ook kan de diëtist de patiënt leren om voedingsetiketten te lezen. Voedingswaarden en -informatie leren lezen en begrijpen, erover informeren en concrete voorbeelden geven, is héél belangrijk.

Dit artikel is exclusief voor leden

Ook GRATIS lid worden? Meld je dan aan met je e-mailadres. Nadat je bent ingelogd, krijg je toegang tot het volledige platform en lees je het volledige artikel.

Nog geen account? Maak snel jouw login aan.
Duurt amper een minuut!


SCHRIJF JE GRATIS IN

BARIATRIE, Prof. Christophe Matthys

De evoluties binnen de bariatrie of obesitaschirurgie
Bekijk Het Interview