VIDEO | Prof. Christophe Matthys
De evoluties binnen de bariatrie of obesitaschirurgie

Aangeboden tool

Eiwitteller

Prof. Christophe Matthys deelt een handige tool waarmee je als diëtist makkelijk kan bepalen hoeveel eiwitten je patiënt consumeert.

Download Eiwitteller
Ontdek meer tools

Het belang van diëtisten bij obesitaschirurgie

Obesitas is wereldwijd een groeiend probleem. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) becijferde dat het aantal personen met obesitas verdrievoudigd is sinds 1975. Vaak komen deze personen bij een diëtist terecht voor begeleiding. Wanneer de aanpassing van het voedingspatroon echter geen oplossing is, kan de keuze gemaakt worden om over te gaan tot een bariatrische ingreep.

Bij een bariatrische ingreep zijn er veel aspecten waarbij je als diëtist een rol kan spelen. Enerzijds om gewichtsverlies op te starten voor de operatie om zo de chirurgie te optimaliseren, maar ook om de opname van micronutriënten te optimaliseren en tekorten al voor de operatie aan te pakken. Uiteraard heb je als diëtist ook een belangrijke invloed na de ingreep, wanneer de relatie met voeding en een gezond voedingspatroon weer opgebouwd moet worden.

Meer lezen over BARIATRIE:

Card image cap
Bariatrische ingreep: dit moet je er als diëtist over weten

Charlotte Dekempeneer is diëtist in het team van professor Van der Schueren aan de obesitaskliniek van UZ Leuven.

Ik wil het weten

Prof. Christophe Matthys studeerde af als bio-ingenieur in de landbouwkunde, met als specialisatie tropische landbouw. Dankzij zijn afstudeerwerk in Zambia ontwikkelde hij een interesse voor voeding. Die leidde tot een doctoraatstudie rond voedselepidemilogie en tal van verdere opleidingen. Uiteindelijk kreeg hij de kans om aan de slag te gaan bij UZ Leuven en KU Leuven, waar hij als voedingswetenschapper het brede domein van voeding en gezondheid bestudeert. Samen met zijn team onderzoekt hij de wetenschappelijke basis van voeding als toegevoegde therapie.

Deel met een collega

Bekijk nog een video

VIDEO | Prof. dr. Danny De Looze De zin en onzin van diëten in de gastro-enterologie
VIDEO | Dr. Marie-Christine Lebrethon & dr. Julie Fudvoye Voeding in de eerste 1.000 levensdagen
VIDEO | Ann Parmentier & Jo Mons Aandachtspunten voor de diëtist bij het laag FODMAP-dieet