LAAG FODMAP-DIEET, JO MONS & ANN PARMENTIER

5 belangrijke vragen en aandachtspunten bij het laag FODMAP-dieet

Na de opstart van het laag FODMAP-dieet kan de diëtist op verschillende manieren de patiënt ondersteunen. Aan de hand van vijf vragen geven Jo Mons en Ann Parmentier, beiden diëtist en gespecialiseerd in het laag FODMAP-dieet, de antwoorden waarmee je als professional het verschil maakt.

Icon Leestijd 3 min

DE 5 KEY TAKEAWAYS VAN DE EXPERTS

  1. Zorg voor een goed contact met de artsen.
  2. Blijf je verdiepen en specialiseren in het laag FODMAP-dieet.
  3. Zie je een interessante promotie? Laat dit aan je patiënten weten.
  4. Ken de vervangproducten: met productinfo maak je het verschil.
  5. Weet welke winkels FODMAP-arme producten verkopen. Liefst in de buurt.

5. Wat als de klachtenanamnese een IBS-SSS-score geeft boven 50?

“In onze praktijken gebruiken we de IBS-SSS-score. Deze evaluatietool laat ons toe om op te volgen hoe sterk de klachten zijn verbeterd, of net niet, door het volgen van het FODMAP-dieet. Voor we starten, vult de patiënt dit in. Na de stabiliteitsfase opnieuw. Ook tussentijds kan je de IBS-SSS-score invullen”, legt Jo uit.

Een score boven 50? Dan verlicht het dieet de klachten onvoldoende. Als we dit merken tijdens het dieet zelf, vragen we naar de oorzaak. Heeft de patiënt stress? Zijn er fouten gemaakt in het dieet? Het kan soms zelfs zo ver gaan dat we vragen om met het dieet te stoppen. We zoeken dan naar alternatieven. Zo verwijzen we door naar een psycholoog bijvoorbeeld of verwittigen we opnieuw de arts”, aldus Ann.

Durven zeggen aan de patiënt dat het dieet stopt, is voor een diëtist niet makkelijk”, gaat Ann verder. “Het zijn mensen die vaak al jaren op zoek zijn naar de oorzaak van hun buikklachten. Er kan vaak geen diagnose worden gesteld, ze zijn wanhopig. Vanuit het FODMAP-dieet doen we er alles aan om hun klachten te verlichten. Maar moet je ook knopen in de andere richting durven doorhakken.”

“Gelukkig hebben we vaak wél resultaat met het FODMAP-dieet. In onze eigen praktijk en uit eigen onderzoek ligt dat cijfer op 86% van onze patiënten die geholpen zijn door het laag FODMAP-dieet. Dus bij al deze mensen heeft het FODMAP-dieet voor verlichting gezorgd van de klachten. En daar zijn we erg blij om”, besluit Jo.

TOOL VOOR IN DE PRAKTIJK:

Het laag FODMAP-dagboek

In hun praktijk gebruiken Ann en Jo een document dat patiënten een duidelijker inzicht geeft in hun triggers tijdens de eliminatiefase. Jij kan deze tool nu ook gebruiken.

Dit artikel is exclusief voor leden

Ook GRATIS lid worden? Meld je dan aan met je e-mailadres. Nadat je bent ingelogd, krijg je toegang tot het volledige platform en lees je het volledige artikel.

Nog geen account? Maak snel jouw login aan.
Duurt amper een minuut!


SCHRIJF JE GRATIS IN

LAAG FODMAP-DIEET, JO MONS & ANN PARMENTIER

4 verrassende smaakmakers binnen het laag FODMAP-dieet
dit zijn ze

LAAG FODMAP-DIEET, Ann Parmentier & Jo Mons

Aandachtspunten voor de diëtist bij het laag FODMAP-dieet
Bekijk Het Interview